Pericol pe șoselele din România! Un șofer a fost la un pas de o tragedie, după ce i-a explodat o anvelopă, în timp ce rula pe DN1, între Cluj și Oradea. Incidentul a fost surprins de o cameră de bord. De la ce pot exploda anvelopele auto și ce trebuie să știe șoferii înainte de a porni la drum, indiferent de vehiculul utilizat? Iată informațiile.
Fiecare conducător auto trebuie să respecte legislația din România, atunci când circulă cu vehiculele pe șosele. Pericolele pot să apară la orice pas, iar o conduită corespunzătoare poate diminua considerabil riscurile. Există situații în care se pot întâmpla incidente care pun viața în pericol. Așa s-a întâmplat și în cazul unui șofer care circula regulamentar pe DN1, între Cluj și Oradea.
Marți, 30 iulie, un participant la trafic a surprins pe camera de bord momentul în care unui campion îi explodeză unul dintre cauciucuri. Conducătorul auto al camionului a pierdut controlul volanului, a tăiat banda pe contrasens și a ieșit de pe drumul principal. Nicio persoană nu a fost rănită, arată Observatornews.ro.
Vezi și Poți să folosești anvelopele de iarnă în plin val de caniculă? Anunțul făcut de RAR
Vezi și Ce se întâmplă, de fapt, dacă îți speli mașina iarna. Greșeala pe care mulți români o fac
V-ați întrebat, însă, care ar fi motivele pentru care explodează anvelopele? Explozia apare brusc și poate să pună participanții la trafic în pericol. Aspect care poate fi observat și în imaginea de mai sus, când șoferul de pe DN1 a pătruns pe contrasens și apoi camionul s-a oprit în afara carosabilului. Există mai multe situații în care un cauciuc poate să explodeze. Una dintre acestea reprezintă defectele de fabricație. De aceea, atunci când sunt achiziționate seturi noi de anvelope, este important să fie verificate.
Pe de altă parte, explozia de cauciuc poate apărea și în urma rulajului mult prea mare – anvelopele trebuie să fie schimbate periodic. Riscul la accidente este mai mare, dacă suprafața cauciucului devine netedă și sunt utilizate în condiții nesigure. Desigur, trebuie luată în considerare si sarcina grea care este pusă pe osii. Șoferii trebuie să respecte atât dimensiunile, cât și greutățile maxime autorizate pentru tipul de vehicul pe care îl conduc. O altă cauză reprezintă condițiile meteorologice, dar și starea drumului pe care se circulă.
În cele din urmă, poate fi vorba și de o presiune mult prea mare în anvelope. Pentru a evita explozia cauciucului, trebuie să se respecte nivelul de presiune corespunzător. Atunci când are loc o explozie de cauciuc, șoferul nu trebuie să frâneze brusc, mai ales la viteze de peste 130 km/h, deoarece mașina se va destabiliza. În condițiile în care în fața vehicului există obstacole, atunci se frânează treptat. Apoi, caută un loc unde să oprești.
Sursă foto: capturi video Observator